Какво всъщност представлява детският клуб и какви услуги може да предложи той?

Най-общо казано, детският клуб е място, където родителите оставят децата си, обикновено за цял ден, с други деца на различна възраст. Философията е, че децата трябва да общуват с различна от своята възраст. Така малките се учат от големите, а те пък от своя страна придобиват лидерски качества.

Един от основните проблеми пред родителите в последните години е грижата за детето им след изтичане на майчинството. Кой ще я поеме, за да може майката да се върне на работа? И причината за тези страхове е абдикацията на държавата ни от улесняването на родителите при отглеждане на децата им. Всички преминали по този път знаят приказката „По-лесно е да влезеш в университет, отколкото в държавна детска ясла или градина!?“. Смешно, граничещо с трагично, но съвсем реален факт в България. Дори и частните детски градини и ясли не са сигурен вариант, защото и там твърде често няма места. И младото семейство е изправено пред тихия ужас: какво да правим? Бабите и дядовците не винаги са на линия, да остане майката да гледа детето лишава семейството от нейния финансов принос към бюджета, което също е неприемлив компромис. На помощ в тази ситуация идват детските клубове. Техният брой у нас главоломно нарасна за сравнително кратък период от време. Само в София има над 110 детски клуба към момента, а в големите градове броят им надхвърля общо 200.

В детския клуб може да очаквате:

 • Непрекъснат надзор от квалифициран, обучен, енергичен и търпелив персонал: повечето центрове предлагат грижи от ранните месеци на детството през прохождането до училищна възраст. Обикновено има по-малко на брой деца в сравнение с детските градини и ясли, което е предпоставка за повече лично внимание към детето ви и по-малко излагане на болести.

 • Образование: добре организираната учебна програма от професионални преподаватели е насочена към развитието на детето спрямо възрастта му и максимално увеличаване на неговия потенциал.

 • Социализация: вашето дете ще има много време за общуване със себеподобни.

 • Здравословно, безопасно и подходящо за възрастта на обслужваните деца хранене. Броят на храненията зависи от часовия престой на детето.

 • Почивка: в детския център следва да е обособена тиха зона, където децата могат да подремват в отделни креватчета, а понякога и според собствените си графици и нужди.

 • Стимулираща среда: вербалното и физическо взаимодействие между децата и възпитателите, както и между самите деца предполага изграждане на добри поведенчески качества и модели, съобразителност, толерантност и добро възпитание.

 • Игри и творчески занимания, които ще развият уменията на вашето дете и ще направят престоя му в детския клуб приятен и забавен. Децата се нуждаят от свобода и време, за да играят. Защото играта не е лукс, тя е приключение и необходимост.

Какви са предимствата на детските клубове спрямо детегледачките?

 • По-евтини са в сравнение със заплащането на индивидуална бавачка. Тя може да е по-рентабилна единствено, ако имате няколко деца и за тях се полага едновременна грижа от нея.

 • Повечето центрове остават отворени за около 12 часа на ден, за да поддържат различни графици на родителите, което е гъвкавост и улеснение.

 • Малките деца може да се разболяват по-често, защото са в досег с други деца, но тази реалност може да се приеме като полезен предшественик на това, което предстои в предучилищна и училищна възраст. Всъщност ранното излагане на микроби (което при грижа от детегледачка няма), може действително да засили имунната система на вашето дете, което може да означава по-малко настинки и инфекции по-късно в детството.

За какво трябва да внимавате при избора на детски клуб?

 1. Интериор и обзавеждане:

 • на първо място в добрия детски клуб е чисто и уютно, с поддържане на адекватна температура и през студените, и през топлите сезони.

 • осигурено е достатъчно пространство, където децата безопасно да тичат, скачат, катерят и въргалят, играят и се забавляват.

 • осигурено е помещение и условия за сън и почивка.

 • има удобно пространство и пособия за учене, както и трябва да има осигурена възможност за креативни и арт занимания – рисуване, апликиране, логически игри.

 • добре е помещенията да разполагат с големи прозорци – от гледна точка на естествената светлина и проветрение. В същото време прозорците трябва да са обезопасени така, че да няма вероятност децата директно да се подпират или паднат от тях.

 1. Квалифициран и обучен персонал:

 • да притежава съответстващи на нуждите на децата педагогически знания и опит;

 • да има усет за работа с деца, търпение, емпатийност, добронамереност и отдаденост на професията;

Децата са много по-чувствителни от възрастните и лесно биха намразили институцията „детски клуб”, ако хората и преживяването им вътре не са приятни.

 1. Външна част

Градината е голямо предимство за всяко заведение, и това важи още повече за детските клубове. Както вече споделихме, децата имат нужда от простор, а какво по-хубаво от двор, където те спокойно могат да тичат и играят. Но дворът трябва да е съответно обезопасен и с подходяща настилка.

 1. Допълнителни дейности – могат да бъдат от различно естество:

 • танци, йога, футбол, приложни изкуства, бойни изкуства, шах, свирене на инструмент и др.;

 • екскурзии, пикници сред природата, кино, театър, състезания и др.;

Организират се допълнително и са по желание на родителя и детето.

Много клубове вече предлагат видеонаблюдение, така че ако това за вас е важно, осведомете се предварително за наличието му и достъпа до него.

Правилното ранно детско развитие е важна инвестиция в бъдещето. Затова не бива да се подценява ролята на детския клуб, който сте избрали за вашия наследник!

Виж още