Детски кът е секция или зона, специално предназначена за деца, които могат да играят, да учат и да се забавляват. Той може да бъде открит на места като библиотеки, музеи, зоологически градини, паркове и други обществени места. В детските кътове често има образователни играчки, игри и дейности, подходящи за малки деца, и те често са под надзора на възрастни, които могат да помогнат да се уверят, че децата са в безопасност и се забавляват. Детските кътове са чудесно място, където децата могат да прекарват свободното си време и да изследват интересите си, докато се забавляват и научават нови неща.

Къде да заведа детето през почивните дни, докато аз напазарувам? Къде да прекараме време, ако времето не позволява разходка навън? Знаете ли място, където мога да оставя детето, докато аз си изпия кафето на спокойствие? Тези и още куп въпроси са ежедневие в мислите на майките на малки деца.

Чудесен отговор на тях е т.нар. детски кът. Това е приспособено място за забавление за деца, но не е самостоятелно обособено, а е част и е в рамките на друг обект. Това е и разликата с детския парти център. Детски кът може да се намери в мол или друг голям търговски център, в ресторант, кафене, сладкарница, пицария, хотел, бизнес сграда, офис и др.

В детския кът родителите обикновено оставят децата си за не повече от час, максимум два. При това те винаги са някъде наоколо и при нужда могат да дойдат до минути. Обикновено това време е „глътка въздух“ за възрастните, възможност да похапнат на спокойствие, да си изпият кафето, да си поговорят, да напазаруват, да си свършат „нещо“ или дори да поработят необезпокоявани в уюта на заведението. Особено притегателни за родителите пушачи и в топлите месеци от годината са външните детски кътове към заведенията.

За децата се грижат обучени аниматори, които имат за цел основно да следят за тяхната безопасност. Тук се набляга на занимания като оцветяване на книжки с контурни картинки, рисуване върху хартия с моливи, флумастри, пастели, водни бои, темперни бои, редене на пъзели и мозайки, игра с конструктори, четене на приказки, образователни и занимателни игри, изработване на фигурки от пластилин и др. Не липсват разбира се и пързалки, басейни с топки и т.н.

Приемат се деца обичайно между 4 и 10-годишна възраст. Тъй като в детските кътове се събират много непознати деца, задължително е те да са здрави. Дете с кашлица, хрема, зачервени очи, обрив, оплакване от болки в корема, повишена температура, телесна травма, която може да бъде раздразнена при игра или нехигиеничен външен вид с право може да не бъде прието. Деца под 3 години се допускат само с присъствието на пълнолетен придружител, което е неудобство за него и обезмисля леко предназначението на детския кът в услуга на родителя, но пък детенцето ще е щастливо.

Поради непрекъснатият голям поток на деца през детския кът, хигиената е от изключителна важност и огромно значение. Никога не правете компромис с нея. Уверете се, че местата са добре почистени, въздухът е свеж (но не от ароматизатори), температурата да е подходяща за престой и игра, повърхностите се дезинфекцират нееднократно в деня.

Въпреки краткия престой в детския кът (разбира се той може да е и ежедневен), това е чудесно място за социализирането на децата в общност с други деца. Това е един от ключовите аспекти за неговото личностно, социално и емоционално развитие.

Престоят в детския кът в заведенията може да бъде платен, като заплащането е за всеки час.

Виж още