Как да имаме повече посещения на нашият детски център?

Как да имаме повече посещения на нашият детски център?

22 Aug 2023  /

Вие управлявате иновативен детски център, но Ви се струва, че недостатъчно родители знаят за изключителните услуги, които предлагате? За да се справят успешно в конкурентната среда, ръководителите на детски центрове се нуждаят от ефективни стратегии, за да привличат повече семейства. В тази статия ще се запознаем със начините, които могат да Ви помогнат да увеличите посещаемостта на Вашия детски център.

 

Бъдете откриваеми

Уверете се, че семействата, които се интересуват от Вашия детски център или занималня, могат лесно да се свържат с Вас. Поставете на уебсайта си ясен формуляр, телефонен номер или имейл, за да ги улесните. Не забравяйте да проверявате редовно електронната си поща.

Създаването на страница/профил във Фейсбук, Инстаграм и други социални мрежи е един от най-разпространените, достъпни и ефективни начини да увеличите броя на хората, които знаят за съществуването на Вашия детски център. 

  • Фейсбук е най-използваната социална мрежа в България (3.4 милиона потребители), особено сред хора над 30 години, така че ако се стремите към привличането на тази аудитория, си струва да инвестирате време в развиването на Фейсбук страница.
  • Инстаграм е втората по популярност социална мрежа в България (1.65 милиона души потребители). Макар част от хората, които я използват, да са отново на възраст около и над 30 години, тя е предимно запазена за младежите. Ако се стремите да привлечете млади родители, Инстаграм може да бъде полезен инструмент за Вас. А за да извлечете двойна полза – и от Фейсбук, и от Инстаграм, можете да свържете профилите си в двете социални мрежи в Meta Business Suite – инструментът за бизнеси, създаден от Meta - компанията майка на двете мрежи.
  • Третата социална мрежа, която набира популярност сред младите хора в България, е Тик Ток. И докато Фейсбук и Инстаграм са предимно за текстово съдържание, Тик Ток е за кратки видеа. Предимството ѝ е, че вероятността непознати хора да попаднат на Вашето съдържание, е много голяма и следователно имате възможност бързо да наберете последователи. За да бъде ефективна стратегията Ви там, трябва да отделите време за заснемането или направата на видеа, които да качите.
  • И като говорим за видео съдържание, YouTube е по-популярен и от Фейсбук – 4.42 милиона потребители в България. Силата на YouTube се крие в това, че е изключително популярна платформа, а основната цел на потребителите е не само да се забавляват и да релаксират (каквато е главната цел на потребителите на Тик Ток), а и да научават нови неща. 

Тези 4 платформи са подходящи за популяризиране на Вашия детски център и услугите Ви. Имайте предвид, че е добре съдържанието, което публикувате, да следва правилото 80/20 – 80% образователно съдържание и 20 % рекламно. Не публикувайте само реклами – потребителите имат нужда и от съдържание, което да ги забавлява, или да представя нова гледна точка на техните проблеми.

 

От уста на уста… От екран на екран

Голяма част от детските центрове с регистрация в zanimani.com са ни споделяли, че дължат своята популярност на това, че родителите споделят на приятели и познати за услугите им. Но в днешно време присъствието в Интернет е ключово.

Представете си следната картинка: младо семейство от Силистра с дете в предучилищна възраст се премества в София, град с почти милион и 400 хиляди души и толкова много квартали и жилищни комплекси. Родителите, естествено, са на работа от сутрин до вечер и времето, в което могат да обиколят детските центрове и да изберат най-подходящия за детето си, въобще не съвпада с работното време на повечето центрове. Ето защо те вероятно ще използват Google или Bing, за да потърсят занималня, която е не само наблизо, но и с добри отзиви.

Опитвали ли сте да търсите ресторанти, магазини или други места в Google? Ако сте го правили, резултатът вероятно е изглеждал като специално каре с местоположения на различни бизнеси в категорията, която търсите. Това е съчетание от две Google услуги – популярната Google Maps и бизнес насочената Google My Business.

С цел да популяризирате Вашия детски център или занималня е добре не само да имате регистрация в Google My Business (с актуална информация за контакт, разбира се), но и да съберете колкото се може повече положителни отзиви. По този начин вероятността родител от Вашето населено място или търсещ детски център във Вашия район да Ви открие е по-голяма.

Отзивите в социалните мрежи също могат да бъдат полезни, защото помагат на родителите да вземат решение дали да се възползват от услугите Ви. Фейсбук има функция, позволяваща Вашите клиенти да дават оценка на бизнеса Ви и да коментират. И тук идва въпроса: какво да правя, ако някой нарочно постави лоша оценка на центъра ми?

Не се бойте от отрицателни отзиви – проучване на компанията Reevoo (вече част от Feefo, платформа за проверени отзиви от купувачи) показва, че 68% от търсещите услуги или продукти имат повече доверие в компании, за които има и положителни, и отрицателни отзиви, а 30% се съмняват, че отзивите са подправени, ако не откриват отрицателни коментари. Ако съумеете да отговорите на отрицателните коментари по интелигентен и уважителен начин, защитавайки бизнеса си, увеличавате и доверието на потенциалните клиенти, които ще ги прочетат. 

Как да съберете отзиви? Помолете семействата, посещаващи Вашия детски център или занималня, да дадат оценка в Google или социалните мрежи, които използвате. Директната молба, отправена лице в лице, може да има силно въздействие. Същевременно ще имате шанс да погледнете през очите на родителите и да реагирате на техните предложения или да използвате техните идеи, ако мислите, че са добри.

 

Поддържайте уебсайта на центъра

Ако Вашият детски център има уебсайт, е нужно да го поддържате, а за целите на маркетинга е препоръчително от време на време да публикувате ново съдържание.

Най-напред се уверете, че работното време, имейлът и телефонът за контакт са актуални. Това е от първостепенна важност, за да сте сигурни, че родителите, посещаващи уебсайта Ви за пръв път, могат лесно да се свържат с Вас. Дори и да нямате уебсайт, а само Фейсбук страница, си струва да проверите доколко актуални са данните Ви за контакт.

Ако се поставите на мястото на родителите, ще се досетите и каква друга информация можете да публикувате на уебсайта си. Не забравяйте да укажете на каква възраст са децата, с които работите, какви са услугите Ви (следучилищна занималня, детски езиков център и т.н.) и какви нови програми планирате да въведете.

Дизайнът на уебсайта също има тежест. Ако той е по-съвременен, всякакви съмнения, че центърът Ви е затворен, автоматично биха изчезнали от ума на потенциалния потребител. В Интернет има доста шаблони, от които да избирате, а винаги можете да се доверите и на професионален уеб дизайнер.

 

Подчертайте ценностите си

Представете мисията и основните ценности на вашия център. Споделете ги на своя уебсайт, в социалните медии и в други комуникационни канали, които използвате. По този начин ще покажете, че имате цел, за която се борите.

Това би Ви помогнало не само да откриете родители с подобен начин на мислене, с които бихте се разбирали лесно, но и потенциален персонал.

Ако все още не знаете какви са ценностите на Вашия детски център, отговорете си на следните въпроси: Какво отличава центъра от другите? Имате ли специален подход към децата? Какво е най-важно за Вас и непрекъснато акцентирате пред служителите си? Какъв тип служители не биха се вписали в средата, която се опитвате да създадете? Определете поне три ценности, които отличават бизнеса Ви и ги споделете в тези комуникационни канали, които използвате.

 

Помислете за реклама

Социалните мрежи и търсачките предлагат и възможности за реклама. Ако помислите какви са отличителните черти на най-често срещаните Ви клиенти (например млади родители, родители от определен квартал, дори родители, работещи в дадена сфера) ще имате голям шанс да насочите рекламата си към още такива потенциални клиенти, а не напосоки.

Можете да изпробвате набор от настройки и сами да определите сумата за рекламата, с която желаете да експериментирате.

 

Въведете нови услуги

Разнообразете услугите, които предлагате, като въведете програми, различни от досегашните – например да включите грижи за деца в различна възраст, грижи за деца след училище или в събота и неделя, или да организирате летен лагер. Целта на тези дейности е да отговорите на нуждите и предпочитанията на още семейства, до които не сте достигали досега.

Предложете отстъпки

Помислете за специални отстъпки, за да окуражите повече семейства да се присъединят. Например намаление на таксата за първия месец, отстъпка за брат или сестра, отстъпка за родителите, препоръчали ново семейство, отстъпка за група родители, записали децата си, или намаления за дългосрочни посетители. Пуснете въображението си на воля.

 

Организирайте събития

Посещавали ли сте кариерна или училищна борса? Ако да, тогава сигурно сте наясно, че събитията са един от начините да се рекламирате. Организирайте мероприятие, на което да поканите не само семействата, които вече посещават Вашия център, но и непознати родители. По този начин ще спечелите нови потенциални клиенти, а родителите ще имат възможност да се запознаят с Вас и Вашата занималня или център.

Помислете какво би се харесало на този тип родители, които се стремите да привлечете. Например Ден на спорта, на науката, на рисуването и т.н., а също и Ден на отворените врати.

 

За да привлечете още семейства да използват услугите на Вашия детски център, е необходимо да се поставите на мястото на потенциалните си клиенти как прекарват деня си (за да знаете как да достигнете до тях) и да помислите какво би ги привлякло (за да събудите интереса им). Съвместявайки Интернет подходи с изграждането на общност, Вие бихте могли не само да запълните свободните места във Вашия детски център, но и да убедите родителите, че са взели добро решение. 

А знаете ли, че нашият уебсайт zanimani.com е специално създаден за популяризирането на детски центрове и занимални и е с безплатна регистрация? Ще се радваме да се присъедините към нашето семейство!