Предимствата да предлагате почасова грижа във Вашия детски център

Предимствата да предлагате почасова грижа във Вашия детски център

13 May 2024  /

В България съществуват два вида отпуск, които майките на малки деца могат да използват  "отпуск поради бременност и раждане" максимум 1 година след раждането и "отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст". Още на 10-месечна възраст детето има право да посещава държавна детска ясла, а в годината, в която навършва 3, може да посещава детска градина.

 

Поради недостига на места в детските градини - проблем, проявяващ се в големите градове в страната, на някои родители им се налага да разчитат на помощ от частни детски градини или бавачки

 

За щастие в България има голямо разнообразие от детски клубове, частни градини и занимални. Всяка от тези институции е с различна насоченост - към изкуството, спорта, чуждите езици или всичко изброено наведнъж. Това, което ги обединява, е стремежът към възпитанието на децата и оказването на подкрепа на родителите, които искат да се върнат на работа.

Ето защо голяма част от детските центрове предлагат месечни абонаменти - за цял месец или за определен брой посещения. Значение може да окаже и формата на обучение - целодневно или полудневно. Някои от центровете предлагат и цена за детска грижа на ден.

 

Не всички занимални обаче предлагат почасово гледане на деца - за случаите, в които родителите имат кратки, но важни ангажименти с продължителност по-малко от ден. 

 

В настоящата статия, предвидена за собствениците на детски центрове, разглеждаме предимствата на предлагането на почасова грижа в допълнение към месечните пакети.

 

Запълване на капацитета


Ако не работите на пълен капацитет, обмислете предлагането на почасова грижа и услугата резервиране в последната минута. По този начин ще направите Вашия детски център привлекателен за повече родители и ще запълните свободните места.

 

Увеличаване на печалбите


Имате пълната свобода сама да определяте цената на почасовата грижа. Това означава, че не е нужно тя да е пропорционална на цената на дневното гледане, а можете да сложите надценка особено за резервации в последната минута.

 

Изграждане на взаимно доверие


Почасовата грижа е голямо улеснение за родителите. Чрез предоставяне на гъвкави възможности за детска грижа, Вие имате възможност да предоставите качествените си услуги на нови клиенти. А ако те останат доволни, при следващия спешен случай ще се обадят първо на Вас. Не забравяйте, че препоръката от уста на уста е един от най-добрите начини да се рекламирате, а има вероятност новите Ви клиенти да споделят за Вашия център.

 

Конкурентоспособност


Ако досега не сте предлагали почасова грижа във Вашия детски център, то с въвеждането ѝ броят на услугите, които предлагате, нараства. Това от своя страна увеличава конкурентоспособността на центъра и го кара да изпъкне сред всички центрове, които предлагат само целодневно или полудневно гледане на деца.


Въвеждането на почасова детска грижа може да бъде крачка напред за Вашия детски център. Не забравяйте да информирате Вашите настоящи клиенти за новата услуга в разговор, кратко съобщение в уебсайта на центъра или в социалните мрежи, както и като обновите информацията в своя Zanimani профил